NEWSLETTER

Προσθέστε εδώ το e-mail σας για να σας έχουμε πάντα ενήμερους


Ν.Ζηλανδία:Δεν Εφάρμοζαν Σωστά τα Προληπτικά Μέτρα για τη Γρίπη οι Περισσότεροι 'Ανθρωποι

Νέα Ζηλανδία:Δεν Εφάρμοζαν Σωστά τα Προληπτικά Μέτρα για τη Γρίπη οι Περισσότεροι 'Ανθρωποι

Πηγή: Web only, Τετάρτη 4 Αυγούστου, 2010

Τελικά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κατανόησαν την οδηγία των φορέων υγείας για κάλυψη του στόμα προσώπου τους όταν βήχουν ή φτερνίζονται, όπως προκύπτει από μελέτη που έγινε στην Νέα Ζηλανδία με αφορμή την περσινή πανδημία της γρίπης των χοίρων.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για τις Ανακύπτουσες Μολυσματικές Ασθένειες στην Ατλάντα των ΗΠΑ, ο Δρ Νικ Γουίλσον από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, επιστράτευσε 13 φοιτητές ιατρικής για να παρατηρούν τους πολίτες σε έναν σταθμό τρένου, σε ένα νοσοκομείο και ένα εμπορικό κέντρο κατά τον Αύγουστο του 2009, ακριβώς στην μέση της πανδημίας.
Μεταξύ των 384 ατόμων έβηχαν και φτερνίζονταν, οι φοιτητές παρατήρησαν ότι λιγότερο από το 5% κάλυπταν την στοματική και ρινική κοιλότητα με χαρτομάντηλο, τον αγκώνα τους ή άλλο αντικείμενο. Πάνω από το ένα τέταρτο δεν κάλυπταν καθόλου τον βήχα ή το φτέρνισμα τους. Σχεδόν τα δύο τρίτα του χρόνου οι άνθρωποι έβηχαν και φτερνίζονταν στα χέρια τους, πρακτική που απαγορεύεται καθώς οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν από άνθρωπό σε άνθρωπο δια της χειραψίας ή της επαφής των μολυσμένων χεριών με άλλες επιφάνειες κοινής χρήσης.
Πάντως η παλάμη μπορεί να είναι προτιμότερη από το τίποτα. «Η κύρια πηγή μετάδοσης είναι από την απουσία κάλυψης του στόματος ή της μύτης, παρά από τις μολυσμένες επιφάνειες. Φυσικά η μη κάλυψη του βήχα σε σημεία όπου δεν υπάρχουν άλλα άτομα, μπορεί να μην είναι επικίνδυνη, αλλά οι φορείς δημόσιας υγείας θέλουν να τις κατάλληλες αντιδράσεις από τους πολίτες, δηλαδή πάντα να βήχουμε σε χαρτομάντηλο ή στον αγκώνα μας», επεσήμανε ο Δρ Γουίλσον.
Ωστόσο όπως δείχνει η μελέτη, απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο.'Ανδρες και γυναίκες συνεχίζουμε να μην ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.
Σύμφωνα με την έρευνα, ένα άτομο αναλογεί στο ένα τέταρτο όλων των περιστατικών βήχα και φτερνίσματος που κατέγραψαν οι ερευνητές. Αυτό σημαίνει ότι πολλά άτομα έχουν αναπνευστική λοίμωξη και δεν ακολουθούν τις συστάσεις των γιατρών για παραμονή στο σπίτι.
Αυτό που αποκαλείται «αναπνευστική υγιεινή» ήταν χειρότερη στην είσοδο ενός νοσοκομείου, με φτερνίσματα και επεισόδια βήχα χωρίς καμιά κάλυψη. Τα πράγματα ήταν καλύτερα στο κυλικείο του νοσοκομείου, όπου υπήρχε επαρκής κάλυψη στόματος και μύτης στο 12% και 6% των περιστατικών αντίστοιχα. Αλλά συνολικά, μόνο το 1% των φτερνισμάτων ή του βήχα καλύπτονταν από τον αγκώνα, ενώ μόλις το 3% καλυπτόταν από χαρτομάντιλο.
Ο Δρ Γουίλσον πιστεύει ότι ανάλογες μελέτες θα πρέπει να γίνουν και σε άλλες χώρες, καθώς μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Μάλιστα ανέφερε ότι όταν επισκέφθηκε το Τορόντο του Καναδά τον περασμένο Φεβρουάριο παρατήρησε υψηλότερη εφαρμογή της κάλυψης του βήμα με τον αγκώνα. Αυτό ίσως αντανακλά την καλύτερη κατανόηση του μηνύματος κατά την διάρκεια των προηγούμενων πανδημιών γρίπης.
Ο καλύτερος τρόπος πάντως προαγωγής του μηνύματος της αναπνευστικής υγιεινής είναι η εφαρμογή της στα σχολεία. Τα παιδιά αφομοιώνουν καλύτερα τέτοιες πληροφορίες και τις μεταφέρουν στους γονείς.