NEWSLETTER

Προσθέστε εδώ το e-mail σας για να σας έχουμε πάντα ενήμερους


Αρχική > Διατροφή

Πόσο πρέπει να πίνουμε;

Τα οινοπνευματώδη ποτά χρονολογούνται από την 6η χιλιετία π.Χ. στην Περσία, όπου κατανάλωναν συστηματικά ένα βαρύ είδος ζύθου. Στην αρχαία Ελλάδα ευδοκιμούσε το σιτάρι, το αμπέλι, η ελιά. Όσοι δεν έτρωγαν ψωμί και δεν έπιναν κρασί, θεωρούνταν βάρβαροι. Ο κύκλωπας Πολύφημος, όντας άγριος, αγνοούσε το κρασί και τρεφόταν μόνο με κρέας και γαλακτοκομικά. Οι πολιτισμένοι έπιναν κρασί, όχι όμως άκρατο. Ο Ησίοδος και ο Πλούταρχος, θεωρούσαν ιδανική την αναλογία νερού και κρασιού 3 προς 1. Ποτά με υψηλή συγκέντρωση οινοπνεύματος παρήχθησαν για πρώτη φορά με τη χρήση της απόσταξης από τους Αλχημιστές.

 

Όμως, το οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη), αν και είναι το παλαιότερο και πιο διαδεδομένο νόμιμο ναρκωτικό, σε μεγάλες ποσότητες αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου, που σχετίζεται με πολλές παθολογικές καταστάσεις (σωματικές και ψυχικές) και με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Η νομιμότητα, βέβαια, του οινοπνεύματος δεν είναι δεδομένη. Η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1920, ή η απαγόρευση που ισχύει για τους περισσότερους μουσουλμάνους, καθιστούν τη κατανάλωση του οινοπνεύματος αρκετά αμφιλεγόμενο θέμα. Ειδική επιτροπή του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων της Μ. Βρετανίας επισημαίνει ότι το οινόπνευμα, όπως και οι άλλες ψυχοδραστικές ουσίες, έχουν θεωρηθεί από ορισμένες κυβερνήσεις και κοινωνίες σημαντική απειλή για τη δημόσια τάξη και ηθική, ενώ από άλλες αβλαβής πηγή απόλαυσης. Στο Συμπόσιο του Πλάτωνα περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες της σωστής οινοποσίας, αλλά δεν απουσιάζουν και οι αναφορές στις δυσμενείς της συνέπειες, όπως πονοκεφάλους, κ.ά.. Επίσης, η Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται στις απολαύσεις από τη μετριοπαθή κατανάλωση οινοπνεύματος, αλλά και στις δυσάρεστες επιπτώσεις της μέθης.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι η μικρή έως μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος (1,5 έως 30 γρ. ημερησίως) σχετίζεται με μικρότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με τους μη πότες. Η ελάχιστη ημερήσια ποσότητα χρόνιας κατανάλωσης οινοπνεύματος που θεωρείται βλαβερή δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια. Πάντως, η ποσότητα αυτή είναι αρκετά λιγότερη από 120 γρ., πιθανόν και λιγότερη από 60 γρ. (ορισμένοι ερευνητές, ειδικά για τις ηπατοπάθειες, αναφέρουν ως τοξική δόση τα 35 γρ. ημερησίως)*

 

Οι ποσότητες αυτές, μεταφρασμένες σε ποτά, έχουν οδηγήσει στη διατύπωση της άποψης ότι το όριο της εβδομαδιαίας κατανάλωσης δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 14 ποτά για τις γυναίκες και τα 21 ποτά για τους άνδρες. Ο κίνδυνος για τις γυναίκες, είναι μεγαλύτερος, γιατί ο γυναικείος οργανισμός περιέχει σημαντικά μικρότερη ποσότητα νερού από τον ανδρικό. Έτσι, όταν οι γυναίκες καταναλώνουν την ίδια ποσότητα, το οινόπνευμα φτάνει σε πολύ υψηλότερη συγκέντρωση στο αίμα τους.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις (κυρίως όταν απαιτείται μεγάλη συγκέντρωση και συντονισμός κινήσεων, όπως στην οδήγηση, στο χειρισμό πολύπλοκων μηχανημάτων, στην κολύμβηση, κ.ά) η κατανάλωση οινοπνεύματος πρέπει να αποφεύγεται τελείως. Επίσης, το εβδομαδιαίο όριο είναι σαφώς μικρότερο στις έγκυες γυναίκες, καθώς και στα άτομα που πάσχουν από ορισμένες παθήσεις, ή λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα.* Ένα ή δύο ποτά αυξάνουν τη συγκέντρωση του οινοπνεύματος στο αίμα σε 50 χιλιοστόγραμμα ανά 100 χιλιοστόλιτρα αίματος (50mg%), που αποτελεί και το νόμιμο όριο για την Ελλάδα.