NEWSLETTER

Προσθέστε εδώ το e-mail σας για να σας έχουμε πάντα ενήμερους


Αρχική > Διατροφή

Πρόβλημα αλκοολισμού και τύποι εξάρτησης

 

Τα άτομα που πίνουν χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: περιστασιακούς πότες, τακτικούς πότες μικρών ποσοτήτων, τακτικούς πότες μεγάλων ποσοτήτων, και αλκοολικούς.

 

Τρόποι αναγνώρισης Αλκοολισμού

Αν υποψιάζεστε πρόβλημα αλκοολισμού σε εσάς ή κάποιο κοντινό σας άτομο, θέστε αυτές τις ερωτήσεις:

  • Έχετε σκεφτεί να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ;
  • Έχετε ενοχληθεί από σχόλια ατόμων που σας επέκριναν για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ;
  • Έχετε αισθανθεί ποτέ ένοχα ή άσχημα για την κατανάλωση αλκοόλ;
  • Υπήρξε έστω και μία ημέρα κατά την οποία το πρώτο πράγμα που ζητήσατε το πρωί ήταν ένα ποτό για να χαλαρώσετε ή να διώξετε τον πονοκέφαλο;

Αν απαντήσατε ναι σε 2 ή περισσότερες ερωτήσεις θα ήταν καλό να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Ο ορισμός του αλκοολικού παλαιότερα περιλάμβανε τα άτομα που πίνουν συστηματικά μεγάλες ποσότητες και «χάνουν τον έλεγχο». Τα τελευταία χρόνια, ο όρος αναφέρεται στα άτομα εκείνα που καταναλώνουν αρκετό οινόπνευμα ώστε να προκληθούν παθολογικές αλλοιώσεις στον οργανισμό τους. Επίσης, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο χαρακτηρισμός αλκοολικός θα πρέπει να αποφεύγεται και να προτιμάται ο όρος «άτομο εξαρτημένο από την αιθυλική αλκοόλη». Η εξάρτηση αυτή πιθανότατα επηρεάζεται και από γενετικούς παράγοντες. Άλλα άτομα μπορούν να ελέγχουν την κατανάλωση οινοπνεύματος, ενώ άλλα έχουν την τάση να αυξάνουν την κατανάλωση χωρίς να λαμβάνουν κάποιο προειδοποιητικό σήμα τοξικότητας από τον οργανισμό τους. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόκειται για νόσο του σύγχρονου πολιτισμού. Όπως και με το κάπνισμα, ο μύθος της «ελεύθερης επιλογής» κλονίζεται από τις ισχυρές κοινωνικές και πολιτισμικές επιδράσεις και από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από την παραγωγή και διακίνηση των οινοπνευματωδών ποτών στη σύγχρονη εποχή. Εξάλλου, οι περισσότεροι ξεκινούν το ποτό ως κοινωνική συνήθεια που “επιβάλλεται” από τις παρέες, ή από τον κοινωνικό περίγυρο.

 

Υπάρχουν δύο τουλάχιστον διαφορετικοί τύποι εξάρτησης από την αιθυλική αλκοόλη. Ο τύπος Ι, που συνήθως τον συναντάμε σε άτομα και των δύο φύλων άνω των 25 ετών, προκαλεί κυρίως ψυχολογική εξάρτηση και ενοχές. Ο τύπος ΙΙ, που επικρατεί περισσότερο στους άνδρες άνω των 25 ετών και σπάνια στις γυναίκες, χαρακτηρίζεται από αδυναμία αποχής από το οινόπνευμα, και συχνά από επιθετική και αντικοινωνική συμπεριφορά. Για τα περισσότερα, όμως, νοσήματα που σχετίζονται με το οινόπνευμα, ο τρόπος κατανάλωσης δεν φαίνεται να παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Οι κρίσιμοι παράγοντες είναι η χρονική διάρκεια της κατανάλωσης και η συνολική ποσότητα που καταναλώθηκε στο διάστημα αυτό.

 

Η κατανάλωση οινοπνεύματος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη διεθνώς, με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους νέους. Στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες η κατά κεφαλήν κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών για το 1993 κυμαίνονταν από 6 έως 13 lt. Στην Ευρώπη οι αλκοολικοί υπολογίζονται σε 40 εκατ., ενώ περίπου 320 εκατ. ευρωπαίοι παρουσιάζουν προβλήματα υγείας εξαιτίας του οινοπνεύματος. Σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, η Ελλάδα παρουσίαζε κατά κεφαλήν κατανάλωση 8,7 lt. και καταλάμβανε την 8η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτο το Λουξεμβούργο (14,8 lt.). Η Ελλάδα κατέχει επίσης μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως ως προς το ρυθμό αύξησης της κατανάλωσης μπίρας.