NEWSLETTER

Προσθέστε εδώ το e-mail σας για να σας έχουμε πάντα ενήμερους


Μετατραυματική Διαταραχή

Τι είναι η μετατραυματική διαταραχή

Η μετατραυματική Διαταραχή αναπτύσσεται σε άτομα που έχουν εκτεθεί σε ένα ακραίο τραυματικό γεγονός, ιδιαίτερα απειλητικού ή καταστροφικού χαρακτήρα που θα ήταν τραυματικό για κάθε άτομο (όπως η φυσική καταστροφή, η πυρκαγιά, σοβαρό δυστύχημα κ.τ.λ.). Σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια DSM-IV το άτομο με μετατραυματική διαταραχή βίωσε, ήταν μάρτυρας ή βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα γεγονός στο οποίο υπήρξε πραγματικός ή επαπειλούμενος θάνατος, ή σοβαρός τραυματισμός ή απειλή της σωματικής ακεραιότητας του εαυτού ή των άλλων.  Κατά τη διάρκεια του τραυματικού γεγονότος, η απάντηση του ατόμου περιελάμβανε έντονο φόβο αισθήματα αβοήθητου, ανημποριάς ή τρόμου. Ο λανθάνων χρόνος μεταξύ του τραυματικού συμβάντος και της εκδήλωσης της διαταραχής κυμαίνεται μεταξύ εβδομάδων και ετών. Η διάρκεια των συμπτωμάτων μπορεί να είναι μικρότερη των τριών μηνών (οξεία διαταραχή) ή μεγαλύτερη (χρόνια διαταραχή) παρουσιάζοντας υφέσεις και εξάρσεις.


Τα συμπτώματα της μετατραυματικής διαταραχής

 Τα τυπικά συμπτώματα της μετατραυματικής διαταραχής περιλαμβάνουν τρία γενικά χαρακτηριστικά παθολογικής αντίδρασης στο τραύμα: (α) επαναβίωση του γεγονότος μέσα από όνειρα, παρεμβολές στην σκέψη δυσάρεστων σκηνών ή αναμνήσεων του συμβάντος ή επεισόδια flashback που ταράζουν το άτομο, (β) επίμονη τάση αποφυγής των ερεθισμάτων που συνδέονται με το τραυματικό συμβάν και θυμίζουν την τραυματική εμπειρία καθώς και άμβλυνση της συναισθηματικής απάντησης στα ερεθίσματα αυτά και (γ) συμπτώματα αυξημένης διέγερσης του αυτόνομου νευρικού συστήματος (δυσκολία στη συγκέντρωσης, δυσκολία επέλευσης ή διατήρησης του ύπνου, ευερεθιστότητα ή εκρήξεις θυμού, υπερβολική απάντηση στο ξάφνιασμα).

Την κλινική εικόνα της διαταραχής συχνά συμπληρώνουν συνωδά συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης, αισθήματα ενοχής, ντροπής ή θυμού, απώλεια ενδιαφέροντος για ζωτικής σημασίας δραστηριότητες, αμνησία για τμήματα ή ολόκληρη την περίοδο του τραυματικού συμβάντος, αυτοκαταστροφική και παρορμητική συμπεριφορά, κοινωνική απόσυρση, αυξημένη επιθετικότητα, κατάχρηση ουσιών, κ.α. Συχνή είναι και η εμφάνιση  προσβολών πανικού* . 

* Η προσβολή πανικού αφορά μια διακριτή περίοδο έντονου φόβου η δυσφορίας, κατά τη διάρκεια της οποίας τέσσερα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα εμφανίστηκαν αιφνίδια και έφτασαν σε κορύφωση σε διάστημα δέκα λεπτών της ώρας:

1. αίσθημα παλμών ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού
2. εφίδρωση
3. τρέμουλα ή έντονος τρόμος
4. αίσθημα λαχανιάσματος ή ασφυξίας
5. αίσθημα πνιγμού
6. πόνος ή δυσφορία στο στήθος
7. ναυτία ή κοιλιακή ενόχληση
8. αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή τάση λιποθυμίας
9. αποπραγματοποίηση ή αποπροσωποίηση
10. φόβος απώλειας του ελέγχου ή απώλειας του λογικού
11. φόβος θανάτου
12. παραισθήσεις (μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα)
13. ρίγη ή εξάψεις


Η Επιδημιολογία της Μετατραυματικής Διαταραχής

 Η έναρξη της διαταραχής μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανόμενης και της παιδικής. Η επικράτηση της διαταραχής στο γενικό πληθυσμό εκτιμάται σε 1-3% στο γενικό πληθυσμό (για όλη τη διάρκεια της ζωής), ενώ η συχνότητα της διαταραχής σε άτομα που έχουν βιώσει η εκτεθεί σε τραυματικά γεγονότα εκτιμάται σε 5-75%.