NEWSLETTER

Προσθέστε εδώ το e-mail σας για να σας έχουμε πάντα ενήμερους






Πρόληψη της Αναιμίας

Η αναιμία, παρ’ όλο που δεν είναι ασθένεια, αποτελεί ένδειξη σοβαρών οργανικών λειτουργιών και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να παρακολουθούνται εκδήλωση συμπτωμάτων όπως: κόπωση, δύσπνοια, ωχρότητα, ζαλάδα και πονοκέφαλο, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, αποδυνάμωση μνήμης. Στην ουσία η αναιμία δεν αποτελεί κλινική εκδήλωση, αλλά εργαστηριακό εύρημα.

Όταν λέμε ότι ένα άτομο έχει αναιμία, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μάζα των ερυθρών αιμοσφαιρίων που κυκλοφορούν στο αίμα είναι μικρότερη από τα φυσιολογικά πλαίσια. Ο δείκτης μέτρησης της μάζας των ερυθρών αιμοσφαιρίων ονομάζεται αιματοκρίτης και οι φυσιολογικές τιμές του μεταβάλλονται αναλόγως του φύλου. Επί παραδείγματι οι φυσιολογικές τιμές του αιματοκρίτη ενός άνδρα κυμαίνονται από 40 – 54% ενώ της γυναίκας από 34 – 47%.

Η εκδήλωση της αναιμίας χωρίζεται σε δύο κατηγορίες αιτιολογικών παραγόντων. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει την εκδήλωση αναιμίας εξαιτίας της μειωμένης ή – στην χειρότερη περίπτωση- απουσίας πρόσληψης των απαραίτητων εκείνων στοιχείων για την αιμοποίηση όπως είναι, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη C και η βιταμίνη B12. Η έλλειψη της τελευταίας μάλιστα μπορεί να οδηγήσει σε η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να δημιουργήσει σε νευρολογικά προβλήματα όπως μουδιάσματα, παραισθήσεις, αδυναμία, δυσκολίες στο περπάτημα, ευερεθιστικότητα, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη και σύγχυση.

Ο δεύτερος λόγος εμφάνισης της αναιμίας είναι η αυξημένη απώλεια αίματος που συμβαίνει συνήθως στις γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση αλλά και στα δύο φύλα εξαιτίας της γαστρορραγίας. Υπάρχουν δε, καταγεγραμμένες περιπτώσεις κληρονομικών αιμολυτικών αναιμιών, οι οποίες οφείλονται σε γενετική διαφοροποίηση με αποτέλεσμα τα ερυθρά αιμοσφαίρια να καταστρέφονται με γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι δημιουργούνται. 

Πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων όμως μπορείτε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα όπως:

• Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Το κόκκινο κρέας, τα αυγά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, πατζάρι) είναι πλούσια σε πηγή σιδήρου
• Ακολουθείστε το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής στην καθημερινότητα σας. Όταν η διατροφή σας περιλαμβάνει δημητριακά, θαλασσινά (μύδια, στρείδια), αβοκάντο, όσπρια, λαχανικά και φρούτα, τότε οι πιθανότητες να εμφανίσετε αναιμία είναι περιορισμένες.
• Σε περίπτωση που είστε γυναίκα και αντιμετωπίζετε δυσμηνόρροια ή είστε σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή θηλάζετε, ο γιατρός σας πιθανόν να σας συνταγογραφήσει συμπληρώματα σιδήρου.
• Σε περίπτωση που είστε αιμοδότης, φροντίστε να λαμβάνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, για την αποφυγή εκδήλωσης αναιμίας.
• Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καθώς μπορεί να γίνει η αιτία ερεθισμού του στομαχιού και να αυξήσει τις πιθανότητες αιμορραγίας καθώς και να εμποδίσει την παραγωγή αίματος.
 

Πηγή: Harvard Medical School
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CE%B1
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=32
http://www.medlook.net.cy/article.asp?item_id=1311