NEWSLETTER

Προσθέστε εδώ το e-mail σας για να σας έχουμε πάντα ενήμερους


Νομοθετική Συνηγορία

Πόσες φορές κάποιος εστίασε στο πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας και είδε έναν  πολιτικό να φωτογραφίζετε με κάτοικους μιας περιοχής, έχοντας πάρει τα εύσχημα για τη διάσωση ενός οικοπέδου δασικών εκτάσεων, ή περνώντας ένα νομοσχέδιο που έδωσε πρόσβαση αναπήρων σε ένα δημόσιο χώρο, ή  εξασφαλίζοντας κομμάτι του προϋπολογισμού για υπηρεσίες σε μια ομάδα που το έχει ανάγκη; Οι πιθανότητες είναι πως ότι κι αν γιορτάζουν οι άνθρωποι στην φωτογραφία, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς από μια καλά οργανωμένη ομάδα νομοθετικής υπεράσπισης. Οι πιθανότητες είναι επίσης, αυτή η ομάδα να μην κατάφερνε να φέρει σε πέρας ότι προσπαθούσε εάν δεν ήταν καλά οργανωμένη και ικανή να κινητοποιηθεί όταν χρειάζεται.

Τι είναι νομοθετική συνηγορία/ προάσπιση
:
Στην πιο απλή της μορφή, η νομοθετική συνηγορία συνεργάζεται με τους νομοθέτες και τους νομοθετικούς φορείς για να κερδίσει την υποστήριξη για το σκοπό ή την πρωτοβουλία σας, για τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου πληθυσμού, για μια οργάνωση ή ομάδα οργανώσεων, ή για συγκεκριμένες υπηρεσίες. 

Η υποστήριξη από τους νομοθέτες μπορεί να λάβει διάφορες μορφές:

Ένα νομοσχέδιο που επισυνάπτεται με χρηματοδότηση. Μπορεί να θέλετε υποστήριξη από την κρατική εξουσία ή την βουλή για κατάθεση νομοσχεδίου το οποίο, εάν εγκριθεί, θα προσφέρει χρήματα για την εργασία σχετικά με το θέμα σας ή θα ωφελήσει τον πληθυσμό-στόχο σας. Σε όλες τις χώρες, πολλές έρευνες για το AIDS που επιχορηγήθηκαν από την κυβέρνηση προέκυψαν από τη νομοθεσία της χρηματοδότησης που πέρασαν σε μεγάλο βαθμό μέσα από το έργο των φορέων συνηγορίας/προάσπισης και άλλων ακτιβιστών.

Ένα νομοσχέδιο με διατύπωση που υποστηρίζει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία ή βοηθά να νομιμοποιήσει το θέμα σας. Ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα επιβεβαιώσει την ευθύνη της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου προβλήματος ή την παροχή μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας. Ακόμη και αν δεν αφορά χρηματοδότηση, ότι έχει περάσει στο γράμμα του νόμου μια διατύπωση που υποστηρίζει το σκοπό σας, καθιστά ευκολότερο το να δοθεί χρηματοδότηση αργότερα, και καθιστά τη σημασία του ζητήματος σαφέστερη για το κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Ένα νομοσχέδιο με ρυθμίσεις που ωφελούν τον πληθυσμό-στόχο σας ή αναβαθμίζει τον στόχο σας. Ένα πρόγραμμα μεταρρύθμισης της κοινωνικής πρόνοιας που περιλαμβάνει την εκπαίδευση και την κατάρτιση για τους αποδέκτες, τη συνεχή ιατρική ασφάλιση για ένα χρονικό διάστημα μετά την αποχώρηση των ατόμων από την κοινωνική πρόνοια, καθώς και άλλες υπηρεσίες υποστήριξης που είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν για πιο μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα των δικαιούχων, για παράδειγμα, σε σχέση με ένα νομοσχέδιο που απλά ωθεί τον κόσμο εκτός, μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ένα τοπικό διάταγμα που υποστηρίζει τον στόχο σας. Τα Δημοτικά Συμβούλια καθώς και άλλοι τοπικοί φορείς μπορούν να εκδίδουν κανονισμούς που προωθούν την υγεία, το κοινωνικό και τo περιβαλλοντικό πρόγραμμα σε τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα, κατά τα τελευταία χρόνια, πολλά τοπικά Τμήματα Υγείας έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα στα εστιατόρια για να προστατεύουν τους μη καπνίζοντες θαμώνες από τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τοπικές αρχές στέγασης έχουν εκδιώξει από τη δημόσια στέγαση οικογενειών, ενοικιαστές που συμμετέχουν σε ρατσιστική δραστηριότητα.

Υπερασπιστικός Προϋπολογισμός. Ομοσπονδιακές, κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις εγκρίνουν προϋπολογισμούς κάθε χρόνο. Συχνά ομάδες συνηγορούν για την καθιέρωση νέων ή περισσότερων χρημάτων στον προϋπολογισμό του στόχου τους, για να λάβουν προτεινόμενα επίπεδα χρηματοδότησης που εγκρίθηκαν από ολόκληρο το νομοθετικό σώμα και τα οποία υπεγράφησαν στη νομοθεσία από την εκτελεστική επιτροπή, ή για να αναστρέψουν προτεινόμενες περικοπές στη χρηματοδότηση.

Απλή πολιτική, πνευματική ή ηθική υποστήριξη. Αυτό θα μπορούσε να είναι η υποστήριξη των νομοθετών, ή μπορεί άλλων ισχυρών ανθρώπων που δεν εμπλέκονται απευθείας οι ίδιοι στη διαδικασία της νομοθεσίας, αλλά εισακούγονται από αυτούς που το κάνουν. ¨Ένας Δήμαρχος για παράδειγμα, δεν μπορεί να καταστήσει τη νομοθεσία, αλλά μπορεί να πιέσει για συγκεκριμένες πολιτικές, και να χαράξει πολιτική μέσω των τρόπων που οι νόμοι εφαρμόζονται και επιβάλλονται από το γραφείο του.

Δημιουργία επαφών. Μέσω των δικών τους δικτύων, οι νομοθέτες και οι άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης μπορούν να σας συστήσουν άλλους ανθρώπους που μπορεί να είναι πιο άμεσα χρήσιμοι από ό,τι μπορούν οι ίδιοι, ή μπορείτε να μπορούν να κληθούν για υποστήριξη του θέματός σας.

Η πραγματική νομοθετική συνηγορία μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από την προσωπική εργασία με τους νομοθέτες ή την κινητοποίηση εκατοντάδων, ή ακόμα και χιλιάδων ατόμων που καλούν τηλεφωνικά έναν αρμόδιο  για να υποστηρίξουν το θέμα τους. Περιλαμβάνει την ενημέρωση/ εκπαίδευση των νομοθετών, των οπαδών, καθώς και του κοινού σχετικά με το θέμα, την εργασία με τα μέσα ενημέρωσης, τη συνεχή αναζήτηση συμμάχων, και την επιμονή για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Γιατί θα πρέπει να συμμετάσχετε σε μια νομοθετική συνηγορία; 
Για πολλούς ανθρώπους η συνηγορία για ένα σκοπό τον οποίο πιστεύουν είναι μια φυσιολογική δράση, αλλά υπάρχει και μια σειρά από καλούς λόγους για τη νομοθετική συνηγορία ειδικότερα:

1. Συχνά η νομοθετική δράση - καθιστώντας κάτι σε νόμο ή  δημόσιο χρήμα - είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχυθεί ο σκοπός σας.


2. Μερικές φορές η νομοθετική δράση είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχετε το στόχο σας. Η χρηματοδότηση, για παράδειγμα, μπορεί κάποια φορές να γίνεται μόνο μέσα από τα νομοθετικά όργανα (πχ όταν η χρηματοδότηση του φορέα που μπορεί να εκπροσωπείτε μπορεί να προέρθει μόνο από τον  κρατικό προϋπολογισμό). Αν θέλετε να διασφαλιστεί η δημόσια χρηματοδότηση για κάτι, ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να οικοδομηθεί αυτή η χρηματοδότηση στον κρατικό ή τοπικό προϋπολογισμό.

3. Η νομοθετική υπεράσπιση προσδίδει έμφαση στο θέμα σας. Η υπεράσπιση, αν το κάνετε σωστά, ωθεί την ομάδα σας να ορίσει με σαφήνεια τι χρειάζεται, και να επικοινωνήσει με σαφήνεια με άλλους. Καθιστά επίσης απαραίτητο για τον καθένα να μιλά με μία φωνή, και να επικεντρωθεί σε ένα κοινό σκοπό, ώστε να επιτύχει αυτό που τέθηκε ως στόχος.

4. Η υπεράσπιση δημιουργεί τη δικής της θετική δημοσιότητα. Μιλώντας για λογαριασμό ενός θέματος, η διεξαγωγή διαφόρων ειδών δημόσιων εκδηλώσεων, και η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, λειτουργούν για την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση αυτού που υπερασπίζεστε.

5. Η νομοθετική υπεράσπιση συχνά κερδίζει ισχυρούς συμμάχους. Δουλεύοντας και γνωρίζοντας τα άτομα που εμπλέκονται στη νομοθεσία και εξοικειώνοντάς τους με τις ανησυχίες σας, μπορεί να τους κάνει να τάσσονται υπέρ της υπόθεσή σας, καθώς, και να αυξήσει την πιθανότητα ότι θα ακούσουν τη γνώμη σας και τα στοιχεία σας για άλλα θέματα που σας αφορούν.

Εκτός από τους νομοθέτες, μπορείτε να βρεθείτε σε άλλες ισχυρές συμμαχίες. Ανάλογα με το θέμα σας, μπορείτε να συνεργαστείτε τους υπαλλήλους εθνικών & διεθνών οργανισμών, διασημότητες, και άλλους που μπορεί να είναι σημαντικοί σύμμαχοι.

Η επιτυχής νομοθετική συνηγορία εξαρτάται από την ύπαρξη μιας καλά οργανωμένης ομάδας υποστήριξης. Εκτός από την ιδιαίτερη προσοχή στο χρονοδιάγραμμα των προσπαθειών της, υπάρχουν πολλά βασικά πράγματα που μια ομάδα υποστήριξης πρέπει να κάνει:
• Να συγκεντρώσει συμμάχους.
• Να δημιουργήσει μια συνεκτική δομή για το συντονισμό των προσπαθειών.
• Να εργαστεί προκειμένου να δημιουργήσει μια σταθερή βάση για το θέμα της και για τις επαφές της.
• Να προσδιορίσει το μήνυμά της.
• Να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο δίκτυο επικοινωνίας.
• Να καλλιεργήσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
• Από μια μακροπρόθεσμη άποψη, και να είναι έτοιμη να κρατηθεί στο θέμα της με επιμονή για όσο χρονικό διάστημα αυτό υπάρχει.

Επιπλέον, τάσσεται υπέρ της ανάγκης για δημιουργία, τήρηση και ενημέρωση των συμμάχων και την επικοινωνία με τους νομοθέτες και τις τοπικές αρχές. Δημιουργώντας προσωπικές σχέσεις με τους νομοθέτες και τους βοηθούς τους, καθώς και εξοικειώνοντας τους νομοθέτες με τους πραγματικούς ανθρώπους που επηρεάζονται από την πολιτική τους και τις συνέπειες της ψήφου τους, οι υποστηρικτές μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα θέματα τους γίνονται κατανοητά και λαμβάνονται υπόψη.

Αν μπορείτε να αναπτύξετε και να διατηρήσετε μια οργανωμένη προσπάθεια που ενσωματώνει όλες ή τις περισσότερες από αυτές τις προτάσεις, έχετε μια εξαιρετική ευκαιρία να συμμετάσχετε σε μια επιτυχή νομοθετική υπεράσπιση. Περισσότερα θα βρείτε στον ‘ΟΔΗΓΟ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ’ της ιστοσελίδας του
Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην ΠΡΟΑΓΩΓΗ & ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ
στην ΕΝΟΤΗΤΑ 3. ΣΥΝΗΓΟΡΙΑhttp://healthpromotion.med.uoa.gr/pm/pm.htm