NEWSLETTER

Προσθέστε εδώ το e-mail σας για να σας έχουμε πάντα ενήμερους


Ευρώπη Χωρίς Σύνορα και για τους Ασθενείς

Πόσοι δεν έχουν σκεφθεί να νοσηλευθούν σε άλλο κράτος μέλος, είτε γιατί θα είναι καλύτερα, ή γρηγορότερα ή και φθηνότερα; Εκείνοι που το αποτολμούν όμως, συχνά βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε γνήσιο καφκικό λαβύρινθο όταν έρθει η ώρα της ασφαλιστικής κάλυψης. Η οδηγία για τη "διασυνοριακή περίθαλψη" ίσως αλλάξει κάποια πράγματα. Μιλήσαμε με την εισηγήτρια του ΕΚ για το θέμα, Γαλλίδα ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Françoise Grossetête.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη κατ’ επανάληψιν υπερασπισθεί τα δικαιώματα των ασθενών σε ό,τι αφορά τη μετακίνησή τους εντός της ΕΕ και το Κοινοβούλιο έχει τώρα σα στόχο να διευκολύνει και να ρυθμίσει τις μετακινήσεις αυτές, με την Grossetête να σημειώνει ότι "είναι η πρώτη σχετική οδηγία και πρέπει να ξεπεράσουμε την αντίσταση των κρατών μελών.

Έτσι όπως είναι η κατάσταση σήμερα, αν ένας πολίτης θελήσει να νοσηλευθεί σε άλλο κράτος μέλος, δεν γνωρίζει ούτε αν θα καλυφθεί ασφαλιστικά ούτε πώς θα μπορέσει να το πετύχει. Πρέπει με άλλα λόγια να αναλάβει το κόστος χωρίς να γνωρίζει αν θα καλυφθεί από το ταμείο του και τέτοιου είδους προβλήματα έχουν φθάσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ΕΚ έχει πια αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπισθεί νομοθετικά το πρόβλημα.

Το κόστος της περίθαλψης στο εξωτερικό ανέρχεται σήμερα σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ ή αλλιώς αποτελεί το 1% των εθνικών δαπανών για δημόσια υγεία και περίθαλψη. Το 30% των Ευρωπαίων δεν γνωρίζει καν ότι έχει το δικαίωμα να νοσηλευθεί σε άλλα κράτη μέλη,25 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν από σπάνιες ασθένειες και συχνά έχουν άμεση ανάγκη νοσηλείας στο εξωτερικό.

Στόχος της οδηγίας είναι να επιτρέψει την "κινητικότητα" των ασθενών, όπως την έχουμε ήδη εξασφαλίσει σε επίπεδο ΕΕ για τους εργαζόμενους και τους φοιτητές. Πρόκειται για θεμελιώδες δικαίωμα του Ευρωπαίου πολίτη. Όμως δεν προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τον ιατρικό τουρισμό, απλά να παράσχουμε περισσότερες επιλογές δημόσιας περίθαλψης, κάτι που είναι σημαντικό και ιδιαίτερα χρήσιμο για παραμεθόριες περιοχές.

Αν εγκριθεί η ευρωπαϊκή οδηγία, οι ασθενείς θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το που θα νοσηλευθούν, τη δυνατότητα να έχουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Θα υπάρχουν εθνικά κέντρα ενημέρωσης σε κάθε χώρα που θα διευκολύνουν την ενημέρωση για τις υπηρεσίες που παρέχονται σε άλλα κράτη μέλη. Αν η μετάβαση για νοσηλεία στο εξωτερικό απαιτεί έγκριση, τότε η αποζημίωση θα καταβάλλεται απ ευθείας από το κράτος μέλος του ασθενούς σε εκείνο στο οποίο νοσηλεύθηκε.
Στο ερώτημα γιατί αν έχουν δίκιο τα  κράτη μέλη που αντιδρούν στην πρόταση αυτή φοβούμενα "εισβολή" ασθενών και αύξηση του κόστους νοσηλείας, η Françoise Grossetête απάντησε ότι, οι δαπάνες για νοσηλεία στο εξωτερικό δεν αποτελούν παρά πολύ μικρό μέρος των δημοσίων δαπανών για την υγεία. Επιπλέον οι ασθενείς θα μπορούν να αποζημιωθούν για νοσηλεία σε άλλο κράτος μέλος μόνο αν η συγκεκριμένη νοσηλεία καλύπτεται ασφαλιστικά στη χώρα τους και μόνο στο ύψος στο οποίο καλύπτεται στη χώρα τους. Αν για παράδειγμα οι Γερμανοί ασφαλισμένοι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη για οδοντιατρική περίθαλψη, δεν θα καλυφθούν ασφαλιστικά αν πάνε σε Γάλλο οδοντίατρο. Σε καμία περίπτωση δεν θα είναι δυνατόν για ασθενή να αποκομίσει το παραμικρό οικονομικό όφελος από την ασφαλιστική του κάλυψη.
Η οδηγία έχει επανέλθει στο ΕΚ για συζήτηση γιατί οι διαφωνίες  των κράτων – μελών εστιάζονται σε τρία σημεία: στην προκαταβολή των δαπανών, στην ανάγκη προηγούμενης έγκρισης και στις σπάνιες ασθένειες.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλες οι μεγάλες πολιτικές ομάδες, είναι ότι για να αποφευχθεί κάθε διάκριση υπέρ των πλουσιότερων, το κράτος μέλος του ασθενούς θα πρέπει να καταβάλλει την όποια προκαταβολή απ' ευθείας στο νοσοκομείο στο οποίο θα νοσηλευθεί ο πολίτης του, ώστε να μην υποχρεούται αυτός να καταβάλλει την προκαταβολή. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν τότε ο ασθενής θα πληρώνει την προκαταβολή αλλά θα πρέπει να αποζημιώνεται το συντομότερο δυνατό.

Σε ό,τι αφορά την προηγούμενη έγκριση κάθε μετάβασης ασθενούς στο εξωτερικό από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας του, το ΕΚ ήταν και παραμένει αντίθετο όμως θα μπορούσαμε να δεχθούμε ως συμβιβαστική λύση να τεθούν ιδιαίτερα συγκεκριμένα, αντικειμενικά και ολιγάριθμα κριτήρια για την απόρριψη τέτοιου αιτήματος.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο είναι να έχουν τη δυνατότητα οι Ευρωπαίοι που πάσχουν από σπάνια νοσήματα να νοσηλευθούν σε άλλο κράτος μέλος. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια και όλοι έχουν ανάγκη της καλύτερης δυνατής περίθαλψης. Το Συμβούλιο αγνόησε πλήρως αυτό το σημείο αλλά για μας είναι απαράβατος όρος. Η Françoise Grossetête τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια δεν έχει σαν στόχο να ενθαρρύνουμε τον ιατρικό τουρισμό, αλλά να παράσχονται περισσότερες επιλογές δημόσιας περίθαλψης και ελπίζει ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία των κρατών – μελών, προς όφελος των ασθενών.


Πηγή: http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page, 26-10-2010